onsdag 14. mai 2014

Original müsli à la Cranks
Det finnes mange gode oppskrifter på hjemmelaget müsli, men den originale müslioppskriften er litt annerledes enn den sprø blandingen i Norgesglasset på kjøkkenbenken. Den sveitsiske legen Maximillian Bircher-Benner introduserte retten i 1900, som et ledd i behandlingen av sine pasienter. I den opprinnelige oppskriften skulle havregryn trekke over natten i vann og sitronsaft, og deretter spises med finrevet eple, søtet kondensert melk eller fløte og eventuelt hakkede nøtter.

Forleden snublet jeg over en gammel kokebok fra den engelske vegetarrestauranten Cranks, hvor jeg fant en variant av denne oppskriften. Her er sitronsaft og vann byttet ut med friskpresset appelsinjuice, og retten er tilsatt rosiner som trekker sammen med havregrynene. Jeg må tilstå at jeg er en hund etter lubne, saftige små rosiner, så det var ikke så mye å gruble over. Resultatet ble så godt at Mann spiste opp restene mens jeg var uoppmerksom et øyeblikk.

Man kan bruke rimeligere appelsinjuice, men den gir en mer konsentrert smak og kan med fordel blandes ut litt med vann. Jeg strødde over hakkede hasselnøtter og knuste lin- og solsikkefrø - her kan man jo variere etter smak og behag. Det skal holde å la grynene trekke i et par timer, men skal det være til müsli til frokost, kan de like gjerne få trekke over natten, så er det bare å rive løs på eplene når man våkner.


Her følger oppskriften (nok til 3-4 pers.):

100 g havregryn
2 ss rosiner
3 dl friskpresset appelsinjuice
---
la blandingen trekke i kjøleskap over natten el. 1-2 timer
---
2 mellomstore epler, revet
litt melk eller yoghurt (gjerne gresk), blandes i
hakkede nøtter, evt. frø
honning (ikke nødvendig, men godt!)
---
Riv epler, tilsett og spis. God frokost!

1 kommentar: